Muzeu unic în estul Europei, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, tocmai a renăscut!

Istoric

Muzeul “Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc – singurul de acest profil din această parte a Europei, cu o vechime de peste 80 ani. Muzeul, situat în zona centrală a municipiului Cîmpulung Moldovenesc, reprezintă o adevărată capodoperă a culturii româneşti din secolele XVIII şi XIX. A fost inaugurat în iunie 1936, iar pentru realizarea acestuia au contribuit Constantin Leontieş, I.H. Sîrghie, Ilie Veslovschi, Ion Pîşlea şi, mai ales, muzeograful Constantin Brăescu.

Înfiinţat ca Muzeu de Etnografie şi Ştiinţele Naturii şi reprofilat în 1970 drept Muzeul „Artei Lemnului”, la iniţiativa actualului director Marcel Zahariciuc, el are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi C. Brăescu. „În anul 1936, muzeul avea 2.000 de colecţii grupate în colecţii de port popular, istorie, documente, fotografii, arta lemnului, mobilier.

Astăzi

Astăzi, muzeul deţine peste 15.000 de colecţii, predominante fiind cele referitoare la civilizaţia lemnului şi portul popular, reprezentînd cultura tradiţională a lemnului din zona Cîmpulungului”, ne-a spus directorul lăcaşului de cultură.

Adăpostit într-o clădire monument de arhitectură, construită pe la 1900, Muzeul „Arta Lemnului” din Cîmpulung Moldovenesc surprinde prin valori de neegalat, prin unicitatea unor piese relevînd măiestria meşterilor populari. Colecţiile sunt grupate pe ocupaţii şi meşteşuguri, pe 1.822 de metri pătraţi, în 26 de săli.

Organizare

Muzeul este organizat tematic şi reprezintă o imagine a prelucrării lemnului. Totul, de la diferite esenţe lemnoase, uneltele destinate tăiatului lemnului în pădure şi prelucrării lui, dar şi tehnici de ornamentare, forme şi motive decorative.  

Exterior

În afara expoziţiilor de bază mai există şi o secţie în aer liber care cuprinde nouă monumente de arhitectură. Se evidenţiază Casa „Latiş” din Cîmpulung Moldovenesc, veche de 360 de ani. Alături, Casa „Huţulă” din Ciumîrna, unde masivitatea lemnului dă impresia de multă eleganţă şi armonie. Un punct de atracţie pentru iubitorii de şah îl constituie placa de şah din curte. Aceasta se întinde pe 100 de metri pătraţi. Piesele reprezintă figuri din basme, în mărime naturală.

Activități

Muzeul oferă vizitatorilor posibilitatea de a se iniţia în diferite activităţi. Amintim: confecţionarea draniţei, a solzilor de draniţă, a preparării produselor din fructe de pădure. 

„Muzeu unic în estul Europei, Muzeul Arta Lemnului este o adevărată enciclopedie a acestei străvechi arte exprimând şi tîlcuind artistic universul vieţii ţărăneşti”, scria şi Graţian Jucan.