Casa Povestilor

Ideea

Casa Poveștilor – cazare tradițională la Vama a avut ca prim pas vorbele lui Ion Creangă:

” Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească , la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! “

Istoria proiectului

Marele povestitor humuleștean a reprezentat doar imboldul pentru readucerea la viață a Casei Poveștilor. Ne-am mobilizat, ne-am pus pe treabă și iată ce-a ieșit! Nu am omis vreun amănunt, tocmai pentru a nu strica atmosfera secolului trecut. Am refăcut soba tradițională cu cuptor (care are inclusiv zonă de somn / “de încălzit șalele”).

Cuptorul poate zămisli cozonaci gemeni cu cei de-acum o sută de ani sau câte-o pâine de casă. Ca să nu se relaxeze prea tare, îl mai deranjăm din când în când și cu o tavă-două de alivenci. Pe plită facem deseori scârjele. Ca să nu ne pierdem îndemânarea, din când în când mai scoatem cercurile plitei și instalăm în locul lor ceaunul pentru pampuște. Am refăcut tavanul, ca pe vremea bunicii. Am găsit mobilier de-o vârstă cu casa.

Am adus covoare, cergi și lăicere vechi, tradiționale. Am înlocuit podelele. Masa și bufetul sunt, ambele, dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Tencuiala este realizată în tehnologie tradițională. Văruiala, la fel. Către nord, în magazia care ține de cald casei mai avem și câteva unelte de-ale bunicului. Chiar dacă meșterii sunt tot mai greu de găsit, noi am reușit. Și ferestrele sunt tot din cele vechi. Singurul compromis (necesar dealtfel) a fost transformarea debaralei într-o baie modernă. Nouă ne place rezultatul: Casa Poveștilor – cazare tradițională la Vama nu e doar o vorbă-n vânt.